«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Περιδιαβαίνοντας στα λαμπρά χνάρια του Ελληνικού κόσμου της Καρίας στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Το βράδυ Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017, στον φιλόξενο χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη» όσες και όσοι παραβρέθηκαν απόλαυσαν μια νοσταλγική περιήγηση στην αλησμόνητη Ελληνική περιοχή της Καρίας της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ύδρας με ομιλία από τον φιλόλογο-ερευνητή κ. Θοδωρή Κοντάρα με θέμα: «Περιδιαβαίνοντας στα λαμπρά χνάρια του Ελληνικού κόσμου της Καρίας» και την προβολή διαφανειών.

Τον φιλόλογο-ερευνητή κ. Θοδωρή Κοντάρα παρουσίασαν στις ομιλίες τους η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κ. Κ. Αδαμοπούλου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ύδρας κ. Μιράντα Σοφιανού.
Στη συνέχεια στην ομιλία του ο κ. Θοδωρής Κοντάρας μέσα από τον μεστό του λόγο, την ιστορική τεκμηρίωση αλλά και τον πλούτο των γνώσεων του, μας έκανε να βιώσουμε μια νοσταλγική περιήγηση, ένα σεργιάνι μνήμης από τη δωρική Αλικαρνασσό, την Εύρωμο και τη Στρατονίκεια ως τις πολυπράγμονες αποικίες της Ιασού και της θαλασσοκράτειρας Κνίδου και τα μυστηριακά ελληνοκαρικά κέντρα των Μυλάσων, των Λαβράνδων, της Καύνου, με τους απέραντους ελαιώνες και τα βαθύσκιωτα δάση, με τις εντυπωσιακές αρχαιότητες, τις πρωτοβυζαντινές εκκλησιές και τα ιπποτικά κάστρα, σε μια χώρα που υπήρξε από τα χρόνια του μύθου ως το 1922 μια από τις δυναμικές εστίες του Ελληνισμού στο Αιγαίο.
Συνεχίζοντας αναφερόμενος στην αιγαιοπελαγίτικη χώρα της Καρίας, που ήταν ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών,  απέναντι από τα Δωδεκάνησα, ανέφερε ότι υπήρξε μια από τις σπουδαίες και ιστορικές ελληνικές πατρίδες της Μικράς Ασίας, με κορυφαία οικονομική και στρατηγική σημασία για κάθε κυρίαρχο ανά τους αιώνες, Κάρα, Έλληνα, Πέρση, Ρωμαίο, Σταυροφόρο ή Τουρκομάνο. Αναφερόμενος στην Κοιτίδα των Καρών και των Λελέγων και λίκνο ενός ιδιότυπου ελληνικού πολιτισμού, ιδίως από την εποχή του Μεγαλέξαντρου, η ναυτομάνα Καρία αποτέλεσε νευραλγικής σπουδαιότητας επαρχία του Βυζαντίου, με τα σημαντικά λιμάνια και τους συνεχείς αγώνες της κατά του αραβικού κόσμου. Η Καρία από τον 12ο αιώνα, ήταν αποκομμένη από την κεντρική εξουσία της Κωνσταντινούπολης αλλά με κινδύνους και δυσκολίες, διαφύλαξε μέχρι τους Διωγμούς του 1914-1922 την Ελληνικότητα της και τους προαιώνιους δεσμούς της με τα γειτονικά Δωδεκάνησα, παρά τον εκτουρκισμό των περισσοτέρων κατοίκων της.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου