«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Sidney Nolan, ένας διάσημος Αυστραλός ζωγράφος στην Ύδρα του 1955

H Ύδρα μέσα από την τέχνη του Nolan
Sidney Nolan στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης
Η «ελληνική δουλειά» του διάσημου Αυστραλού ζωγράφου
Θεωρείται ο σημαντικότερος ζωγράφος της Αυστραλίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Sidney Nolan συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους ζωγράφους του 20ού αιώνα η δουλειά των οποίων καθόρισε το κύμα του μοντερνισμού στην τέχνη. Ως ζωγράφος κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ζωή και τα έργα του θρυλικού ήρωα της Αυστραλίας Ned Kelly, και άλλες στιγμές της αποικιακής ιστορίας της χώρας. 
Αναζητώντας νέες εμπειρίες και πηγές έμπνευσης, το 1951 φεύγει από την Αυστραλία για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο που χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Ευρώπη.

Το 1955 ο Αυστραλός ζωγράφος φτάνει στην Ύδρα, το νησί που εκείνη την εποχή έλκει πολλές δημιουργικές προσωπικότητες. Το γαλάζιο, το φως, η ιστορία, ο πολιτισμός και η μυθολογία της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη μία εικαστική προσωπικότητα με τις ευαισθησίες και το ταλέντο του Sidney Nolan. Και είναι τότε που αρχίζει ο οργασμός της «ελληνικής του δημιουργίας», ένας οργασμός που γέννησε αριστουργήματα. 
Αυτά τα αριστουργήματα θα φιλοξενήσει τον Ιούλιο σε μία μοναδική έκθεση που φέρει τον τίτλο «Ελληνική Σειρά», το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, προσφέροντας όχι μόνο στην παροικία, αλλά και στο αυστραλιανό κοινό την ευκαιρία να δουν την Ελλάδα, αλλά και κάποιες πτυχές του πολιτισμού της μέσα από τα μάτια και την τέχνη του διάσημου αυτού ζωγράφου...
Διαβάστε περισσότερα: neoskosmos.com/news