«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Έκθεση ζωγραφικής της Βούλας Πριοβόλου με τίτλο «Ρέουσες Μορφές»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση ζωγραφικής
Βούλα Πριοβόλου
«Ρέουσες Μορφές»
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, 20.00
Στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του  Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας για το καλοκαίρι του 2017, και συγκεκριμένα για το διάστημα 8 Ιουλίου- 6 Aυγούστου 2017, έχει προγραμματιστεί μεγάλη έκθεση έργων της ζωγράφου Βούλας Πριοβόλου.
Στους δύο ορόφους των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα παρουσιαστούν περίπου 60 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, που χωρίζονται σε δύο ενότητες: στα μακρόστενα, κάθετα έργα με ανεξίτηλα χρώματα σε πανί –ασπρόμαυρα και γκρίζα ή έντονα χρωματιστά– και στη σειρά έργων με θέμα τον ουρανό, ζωγραφισμένα σε μουσαμά ή χαρτί με χρώματα λαδιού, μελάνια, ξυλομπογιές, γραφίτες, χρωματιστά κάρβουνα.

Η ιστορικός της τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει σχετικά:
Αν και οι «ουρανοί» της Πριοβόλου εμφανίζονται στη δουλειά της ήδη από το 1987 –ενώ τα πρώτα πανιά δημιουργούνται το 1993/1994– στη συνέχεια τα δύο αυτά φαινομενικά διαφορετικά μέρη της ζωγραφικής της δουλεύονται παράλληλα, οδηγώντας τα έργα της σε γόνιμες αλληλεπιδράσεις, αφού ο κοινός άξονάς τους είναι μια αφαιρετική, ρέουσα εικαστική γραφή. 
Στην τυπολογία των «ουρανών» της η ζωγράφος μοιάζει να επιδιώκει να αποτυπώσει την ακατάπαυστη ροή του χρόνου. Να συλλάβει κάθε φορά μία μοναδική όψη του, προτού αυτή χαθεί μέσα στη διαρκή μεταβολή των μορφών και των χρωμάτων που αποτυπώνουν τα σύννεφα – ζωγραφικά προσχήματα εναλλαγής φωτός και φόρμας.
Η ίδια ροή αποτελεί το θέμα και των μακρόστενων πανιών της, όπου είναι εμφανείς οι αναφορές στη σινοϊαπωνική ζωγραφική, στο τυχαίο του σουρεαλισµού και στη ρευστότητα της άμορφης τέχνης. Κηλίδες, σταξίματα και αυλάκια στροβιλιζόμενων χρωμάτων και γραμμών εξελίσσονται σε ρυθµικές φόρµες που συμπυκνώνονται και αραιώνουν δημιουργώντας γραφές ατέρμονων πεδίων ροής. 
Σε όλα της τα έργα, στιγμές ρευστών ουρανών ή αποσπάσματα αδιάκοπων γραφών, η Πριοβόλου αναδεικνύει κομμάτια εικόνων που υπαινίσσονται το όλον, επιχειρώντας
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Βούλα Πριοβόλου γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
1966-1969: Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο
1968-1970: Ελεύθερο Σχέδιο στο Εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού
1970-1975: Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (Νίκος Νικολάου και Γιώργος Μαυροΐδης).
1977-1979: Φροντιστήριο Νωπογραφίας και Τεχνικής Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ (Κώστας Ξινόπουλος)
1982-2009: Δίδαξε το μάθημα των Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ελληνικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
INFO
Βούλα Πριοβόλου: Ρέουσες Μορφές
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου – 6 Αυγούστου  2017
Ώρες λειτουργίας: 9.00-16.00& 19.30 – 21.30
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου