«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

«Ιστορικά και Άρρητα» θαύματα και διηγήσεις για την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης του Καθεδρικού Ναού της Ύδρας

Το βιβλίο «Ιστορικά και Άρρητα»  του ακούραστου μελετητή της ιστορίας της Ύδρας Αρχιμ. π. Ευδόκιμου Καρακουλάκη, ο οποίος μέσα από τις σελίδες του φέρνει στο φως αδημοσίευτα  θαύματα και διηγήσεις για την  εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ύδρας. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στα "Θεομητορικά 2014".
Ιστορικά και Άρρητα
της διηγήσεως μερικών θαυμάτων της ιεράς εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης της ευρισκομένης εν τη Νήσω Ύδρα.
Η οργάνωση της ύλης της μελέτης, μετά την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Εφραίμ και τα Προλεγόμενα του Γ.Α.Ε. της Μητροπόλεως π. Ακινδύνου Δαρδανού, κατανέμεται σε δύο εκτενή κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «Περί την ιστορίαν της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Φανερωμένης Ύδρας», αναπτύσσονται και αξιολογούνται με συστηματικό και περιεκτικό τρόπο οι αρχειακές και εκδεδομένες πηγές σχετικά με το βίο, την προσφορά και την εξέλιξη της Μονής. Στο δεύτερο κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «Διήγησις μερικών θαυμάτων της ιεράς εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης της ευρισκομένης εν τη Νήσω Ύδρα» παρουσιάζονται οι ποικίλες θαυματουργές ιδιότητες και ιάσεις της Παναγίας Φανερωμένης της Ύδρας σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Το βιβλίο κλείνει με ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό από τον εκδοτικό κόσμο του συγγραφέα.  
Η επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση της μελέτης είναι ανάλογη προς την υψηλή ποιότητα της επιστημονικής προσφοράς του συγγραφέα, ο οποίος δεν φείσθηκε χρόνου, κόπου και μόχθου τόσο για την έρευνα του αρχειακού υλικού, όσο και για την κριτική αξιολόγηση των αποκλινουσών προτάσεων των παλαιοτέρων αναφορών υπό το πρίσμα του διαχρονικού κύρους του σταυροπηγιακού καθεστώτος της Μονής Φανερωμένης, σήμερα Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει με εντυπωσιακή σύνεση τις συμπληγάδες των ποικίλων αντιθέσεων για να αναδείξει την εσωτερική συνέπεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Μετοχίου της Φανερωμένης ακόμη σε περίοδο συγχύσεων ή διεκδικήσεων ή και πολλαπλών επιθέσεων διαφόρων παραγόντων.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν είναι ένα καινούργιο κόσμημα στα αφροστόλιστα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι ευχής έργο να προκύψουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες που θα αναδείξουν τον πλούτο και την ομορφιά της πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου