«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ύδρα η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πρέπουσα επισημότητα εόρτασε η Ύδρα την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους Ναυμάχους του νησιού και τους Ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους.
Το πρωί της Κυριακής της 25ης Μαρτίου 2018 τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και έγινε η έπαρση της σημαίας στο Κάστρο του Κάβου.

Στις 10.30 πμ προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδεσ. Πρωτ.  π. Ακίνδυνου Δαρδανού τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και συλλειτουργούς τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Θεοδοσίου, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Γκιάκο και τον Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλαχόπουλο.
Ευθύς μετά τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ε. Πούλος, οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές, ο Διευθυντής Σπουδών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας κ. Χ. Κοτζιάς,  ο Αντιπρόεδρος του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου κ. Θ. Κεφαλωνίτης, η εκδότρια της εφημερίδας της "Φωνής της Ύδρας" κ. Ελένη Χριστοδούλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας κ. Μ. Κλαδάκη - Πιερουτσάκου, η Γενική Γραμματέας της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Α. Λάσκαρη,  οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί όλων των Σχολείων της Ύδρας, Φορείς του νησιού, Μαθητές των Σχολείων της Ύδρας, Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και πλήθος κόσμου.
Η κατάθεση των Στεφάνων έγινε στο Ηρώο των Πεσόντων από τον  Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη, ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης Δημοτικός σύμβουλος κ. Ε. Καραμήτσος, τον Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο ΛΣ Γ. Μανδαλάκη, την εκπρόσωπο του Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σημαιοφόρο ΛΣ Β. Μαμουλή, τον Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας Υπαστυνόμο Β' κ. Δ. Γιανακάκο και τον εκπρόσωπο του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Ι. Βούλγαρη.
Μετά την κατάθεση των στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, στην μνήμη των Ενδόξων Νεκρών.
Στη συνέχεια εκφωνήθηκε επετειακός – επίκαιρος και ιστορικά τεκμηριωμένος λόγος από την κ. Βασιλική Γκιώνη απόφοιτη τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωτίας και Επιστήμης του ΕΚΠΑ.
Ακολούθησαν  εθνικά ποιήματα από τους μαθητές των σχολείων του νησιού και η χορωδία του Γυμνασίου – Λυκείου με την καθοδήγηση της Λυκειάρχου κ. Μ. Μαρσέλλου τραγούδησαν με μεγάλη επιτυχία σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, τα τραγούδια «Ωδή στον Γ. Καραϊσκάκη» και το δημοτικό παραδοσιακό «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο επίσης από τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Ύδρας.
Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Ύδρας   και των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπροστά από τις Αρχές του νησιού αλλά και του κόσμου που τους χειροκρότησε θερμά.
Μετά την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν από τα χορευτικά τμήματα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Γ. Γκολέμη, παραδοσιακοί χοροί.
Μετά το πέρας των παραδοσιακών χορών παρατέθηκε δεξίωση στην Αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης σε ομιλία του ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στην σημασία και τον συμβολισμό της Ελληνικής Επανάστασης.
Τελετάρχης των εορταστικών εκδηλώσεως ήταν ο κ. Δ. Δάβης ο οποίος έφερε σε πέρας με πολύ μεγάλη επιτυχία τις εορταστικές εκδηλώσεις.