«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από το Λιμεναρχείο Ύδρας και των συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών


Την 1η Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 πμ στο λιμάνι της Ύδρας  διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Ύδρας μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης. 
Η άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης υλοποιήθηκε από τον επικεφαλής Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Γεώργιο Μανδαλάκη, τα στελέχη του Λιμεναρχείου του νησιού και την κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών Δήμος Ύδρας, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας, Εθελοντές Δύτες, Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας καθώς και το Κουλούρειο Νοσοκομειακό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»
Η άσκηση με όλο το σενάριο αντιμετώπισης υποθετικής θαλάσσιας ρύπανσης η οποία εξελίχθηκε στο λιμάνι της Ύδρας μαζί με όλους τους φορείς και τις παραπάνω Υπηρεσίες σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία αφού ολοκληρώθηκε μέσα σε δέκα λεπτά!
Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Μανδαλάκης απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους λέγοντας τα εξής:

Αξιότιμοι παρευρισκόμενοι
Το Λιμεναρχείο Ύδρας και τα Στελέχη του ως υπεύθυνο, σε πρώτη, φάση, για την καταπολέμηση περιστατικών οποιασδήποτε μορφής ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών στην περιοχή δικαιοδοσίας του, βρίσκεται σήμερα εδώ στον λιμένα της Ύδρας, στο πλαίσιο διεξαγωγής άσκησης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης ενεργοποιώντας παράλληλα τόσο το ανθρώπινο δυναμικό του Λιμεναρχείου όσο και τον διαθέσιμο εξοπλισμό καταπολέμησης ρύπανσης προκειμένου να διατηρηθεί η ετοιμότητα της Υπηρεσίας μας και των εμπλεκόμενων, συνεργαζόμενων φορέων σε υψηλό επίπεδο.
Το σενάριο της άσκησης αναλύεται ως εξής:
Την 01-03-2018 και περί ώρα 10:00 προκλήθηκε διαρροή ελαφρών πετρελαιοειδών από την δεξαμενή του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΧΡΗΣΤΟΣ» Ν.Υ. 190 κατόπιν ρήγματος που προκλήθηκε από πρόσκρουση του ανωτέρω σκάφους με τον προβλήτα. Συνέπεια της ανωτέρω πρόσκρουσης είναι η δημιουργία κηλίδας αποτελούμενη από ελαφρά πετρελαιοειδή ανοικτού χρώματος και έκτασης 60 τ.μ., καθώς και ο τραυματισμός μιας επιβάτη.
Η Δράση του Λιμεναρχείου αναλύεται στα ακόλουθα έξι (06) στάδια:
  1. Κινητοποίηση όλων των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία ενεργειών, άμεση ενημέρωση και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες ήτοι: Δήμος Ύδρας, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ύδρας, Εθελοντές Δύτες, Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ύδρας καθώς και το Κουλούρειο Νοσοκομειακό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».
  2. Εκτέλεση κατάδυσης από επαγγελματία δύτη για την καταγραφή της έκτασης του ρήγματος και τον κατά το δυνατόν περιορισμό του.
Επιχείρηση καταπολέμησης της ρύπανσης με άμεση πόντιση του πλωτού φράγματος, με τη συνδρομή του ΠΛΣ-217 Υπηρεσίας μας, πέριξ του Ε/Γ-Δ/Ρ
«ΧΡΗΣΤΟΣ» Ν.Υ. 190 ώστε να εγκλωβιστεί η πετρελαιοκηλίδα. Έπειτα, ακολουθεί ρίψη υλικών απορρύπανσης (απορροφητικές πετσέτες και φράγμα).
Άμεσος απεγκλωβισμός της τραυματισθείσας επιβάτη από Στελέχη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ύδρας και τοποθέτηση αντλίας επί του προβλήτα για την απάντληση τυχόν υδάτων από το πλοίο προς αποφυγή πρόκλησης ναυαγίου. Ακολουθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στην τραυματισθείσα από τον ιατρό κο. Γεώργιο ΜΠΕΡΙΚΕΤΗ και μεταφορά της με ασθενοφόρο όχημα στο Κουλούρειο Νοσοκομειακό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».

  1. Διενέργεια προανάκρισης από το Λιμεναρχείο Ύδρας και σύλληψη του πλοιάρχου κατά την αυτόφωρη διαδικασία - επιβολή διοικητικών -πειθαρχικών κυρώσεων και καταγραφή δαπανών καταπολέμησης της ρύπανσης.
  2. Πέρας Άσκησης.
  3. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω:
  4. Α) Τον Δήμαρχο Ύδρας κο. Γεώργιο ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗ για τη διάθεση εργατικού προσωπικού του Δήμου Ύδρας αλλά και μέσων για την αποτελεσματική μεταφορά του πλωτού φράγματος στο σημείο δράσης.
Β) Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας κο. Ιωάννη ΜΠΕΛΕΓΡΗ και τα μέλη του για τη διάθεση των υλικών απορρύπανσης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος καθώς και για τη συμβολή τόσο του ίδιου όσο και των μελών του.
Γ) Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου και ιδιαίτερα τα Στελέχη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ύδρας για την πλήρη και εξαιρετική συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της άσκησης.
Δ) Τον δύτη κο. Ιωάννη ΚΙΤΣΟ για την κατάδυση του στο σημείο δράσης.
Ε) Τον πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΧΡΗΣΤΟΣ» Ν.Υ. 190 κο. Χριστόφιλο ΑΚΛΗΡΟ για την συνεργασία και την ανιδιοτελή προσφορά του, διαθέτοντας το υπό ιδιοκτησίας του πλοίο στην διεξαγωγή της άσκησης, αποδεικνύοντας την διαρκή και αδιάλειπτη ευαισθησία του σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και το πλήρωμα του.
ΣΤ) Το Κουλούρειο Νοσοκομειακό Ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» και ιδιαίτερα τον ιατρό κ. Γεώργιο ΜΠΕΡΙΚΕΤΗ για τη διαρκή και αγαστή συμβολή του σε ανάλογα περιστατικά καθώς και το προσωπικό στελέχωσης αυτού.
Ζ) Την κα. Ελένη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και τον κο. Σπήλιο ΣΠΗΛΙΩΤΗ για την αδιάλειπτη προβολή του Λιμεναρχείου Ύδρας τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και έντυπο τύπο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους καθώς με την παρουσία τους αναδεικνύεται η αξία και η αναγκαιότητα της συνεργασίας για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικών περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας, κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε. Η διαμόρφωση και απόκτηση οικολογικής συνείδησης είναι ευθύνη όλων μας.
Ο Λιμενάρχης

Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου