«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Εντυπωσιάζει η έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο της Αικατερίνης Παούρη


Εγκαινιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο της Αικατερίνης Παούρη (1900-1987).Τα εγκαίνια έγιναν στις 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00  στο λιμάνι της Ύδρας (παραπλεύρως του καφέ “Ίσαλος”) όπου εκατοντάδες επισκεπτών παραβρέθηκαν στην έκθεση φωτογραφιών.
Η  Αικατερίνη Παούρη υπήρξε μια   πραγματικά εμβληματική και αρχοντική μορφή της Ύδρας που βοήθησε την Ύδρα να αναδειχθεί τουριστικά αφού είχε συναναστροφές με πολιτικούς, μεγάλους ηθοποιούς, καλλιτέχνες που μεσουρανούσαν τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 και συνέβαλε στη διεθνή ακτινοβολία και προβολή του νησιού. Η ίδια φιλοξενούσε στο αρχοντικό της με τις χαρακτηριστικές καμάρες, πάνω από το ανατολικό τμήμα του λιμανιού στην Ύδρα, πολλούς διάσημους καλλιτέχνες της εποχής της αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης βρέθηκαν στο αρχείο της κόρης της Μαρίας Ματζίνη (1933-2016), μέσα σε παλιές βαλίτσες, κασέλες και συρτάρια, ανακατεμένες μαζί με χιλιάδες άλλες οικογενειακές φωτογραφίες, επιστολές, καρπ-ποστάλ και άλλα πολλά αντικείμενα.
Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από τα γυρίσματα των ταινιών “Το Παιδί και το Δελφίνι” και την “Φαίδρα”. Οι υπόλοιπες απεικονίζουν την Αικατερίνη Παούρη με τον γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σταύρο Νιάρχο, τον ηθοποιό Πίτερ Ουστίνοφ και τους ζωγράφους Περικλή Βυζάντιο και Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.
Ο χώρος της έκθεσης στο λιμάνι της Ύδρας ήταν το μέρος που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Αικατερίνη Παούρη και όπου βρέθηκαν πολλές από τις φωτογραφίες.
Ο ίδιος χώρος ανακαινίστηκε από τον δισέγγονο της αδελφής της, Σωτήρη Ηλιάδη το 2017 και είναι ο ίδιος που έχει τη οργάνωση της έκθεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου 2018.
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά 11.00-14.00 και 20.00-22.00