«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Η θρυλική θαλαμηγός “Christina O" στην Ύδρα

Φωτογραφία από κ. Βαγγέλη Γκιώνη

Η θρυλική θαλαμηγός “Christina O" ( το παλιό σκάφος της οικογένειας Ωνάση), κατέπλευσε αρόδο ανοικτά της Ύδρας. Πλοίαρχος της θαλαμηγού “Christina O" είναι ο Υδραίος Κώστας Κουτούζης, που αποφοίτησε από την αρχαιότερη Σχολή Πλοιάρχων της Υφηλίου, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας.
Από το κατάστρωμα του και τους πολυτελείς χώρους του έχουν περάσει ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, ο Φράνκ Σινάτρα, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο Τζον Φ. Κένεντι, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι κ.ά. Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975, άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα που το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός και μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε. 
Φωτογραφία από κ. Βαγγέλη Γκιώνη

Το 1998 το πλοίο το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση και επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον «Ο» και φυσικά ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» ήταν διαθέσιμη για ναύλωση και κάνει ταξίδια αναψυχής.
Είναι γνωστό ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν λάτρης της Ύδρας όπου επισκεπτόταν το νησί με την θαλαμηγό του «Χριστίνα» και βέβαια τώρα είναι μεγάλη η χαρά μας που ένα Υδραίος καπετάνιος -απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας- βρίσκεται στο τιμόνι της θρυλικής θαλαμηγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου