«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Εγκαίνια της έκθεσης “LOSS” στο παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο (22.6.2018)


Από τον Δημήτρη Αντωνίτση
Η φετινή έκθεση του Hydra School Projects (22 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου) πραγματεύεται την απώλεια. Ο τίτλος της, Loss, ακούγεται βαρύς για την τουριστική σεζόν, πράγμα όμως που επιμελητικά με αφήνει αδιάφορο. Η απώλεια προσεγγίζεται με ψυχολογικές συντεταγμένες έτσι ώστε να απεικονίζεται η παραδοχή του οριστικού μέσα από το ενυδρείο του πόνου και του πένθους. Σίγουρα ως εγχείρημα είναι αρκετά σκοτεινό, αλλά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν ανταποκριθεί με μεγάλο ζήλο.
Το να αντιμετωπίσουμε το αναπόφευκτο είναι, σε τελική ανάλυση, μια βαθιά προσωπική και μοναδική εμπειρία. Η πάλη με την απώλεια έρχεται με μια πλημμυρίδα συναισθημάτων. Το ακατανόητο αυτών των εσωτερικών διαδικασιών είναι αυτό που χειρίζονται οι συμμετέχοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το να αντιστεκόμαστε απέναντι στο αναπόφευκτο, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να παρατείνουμε τη φυσική διαδικασία της επούλωσης.
Στη φετινή έκθεση στο παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Daniel Silverκαι Michael Raedecker από τη Βρετανία, ο Γερμανός Gregor Hildebrandt, η Σουηδή Sophie Tottie, ο Ισπανός Antonio Girbes, ο Φινλανδός Miikka Vaskola, καθώς και η Αναστασία Δούκα, ο Σωκράτης Φατούρος και ο Τάκης Καράμπαμπας.
Η έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEON.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 238 (Μάιος-Ιούλιος 2018) των Νέων της Τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ελλήνων και Ξένων καλλιτεχνών “LOSS” θα γίνουν στο παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου