«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνια και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ύδρα


Εορτάστηκαν με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τα Θεοφάνια  στην Ύδρα - Μετά την Θεία Λειτουργία και την Τελετή του  Μεγάλου Αγιασμού στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας έγινε  λιτάνευση στην όμορφη περιοχή των  Καλών Πηγαδιών και αγιάστηκε το νερό των πηγαδιών, στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή Κλήρου και λαού κατήλθε στο λιμάνι όπου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επίτροπου Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνου Δαρδανού, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανίων.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ι. Καθεδρικό Ναό, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή μετά του Γενικού Αρχιερατικού Επτρόπου Αιδεσ. Πρωτ. π. Ακίνδυνου Δαρδανού, του  Αρχιερατικού Επιτρόπου ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρου Θεοδοσίου και του Πρωτ. π. Γεώργιου Βλαχόπουλου, μαζί με τις Αρχές του τόπου και με τη συμμετοχή πιστών με προορισμό την συνοικία Καλά-Πηγάδια όπου κατά παράδοση αγιάζονται τα νερά των δύο πηγαδιών της περιοχής. 
Ευθύς μετά τον Αγιασμό των Υδάτων στα Καλά Πηγάδια, η λιτανευτική  πομπή Κλήρου και λαού κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Ύδρας που κατέληξε στο μεγάλο λιμενοβραχίονα όπου εκεί τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.


Όπως επιτάσσει το  έθιμο και φέτος ένας -μόνο- νέος από την Ύδρα  βούτηξε στα παγωμένα νερά του λιμανιού και ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από την θάλασσα και έλαβε σαν αναμνηστικό δώρο χρυσό σταυρό χορηγία του Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη. 
Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού Ναού κ. Ά. Διαμαντόπουλος, ο ιεροψάλτης και Γ. Σκάγκος αλλά και ο ψάλτης κ. Ε. Πούλος.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Ε. Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Ι. Μπελεγρής, ο π. Δήμαρχος κ. Κ. Αναστόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) κ. Ε. Κεχαγιόγλου, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας Υπαστυνόμος Α' κ. Α. Μπουρδάκος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Γ. Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ε. Δανόπουλος, ο Υπολιμενάρχης Ύδρας Υποπλοίαρχος ΛΣ κ. Β. Βαζαίος, το προσωπικό του Α.Τ. Ύδρας και του Λιμεναρχείου Ύδρας, φορείς του νησιού, επισκέπτες όπως και πλήθος κόσμου.
Τον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού επιτηρούσε τιμητικά κατά την διάρκεια του Αγιασμού των υδάτων το πλωτό του Λιμεναρχείου Ύδρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη λιτάνευση έμπροσθεν της λιτανευτικής πομπής ήταν η Ιερή θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μετά της  Ιερής Εικόνας της Βαπτίσεως του Χριστού, του Ι. Καθεδρικού Ναού της Ύδρας.
Νωρίτερα στους ενοριακούς Ναούς της Ύδρας είχε προηγηθεί η Θεία Λειτουργία και ο Μ. Αγιασμός. Επίσης τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό λιμανάκι των Καμινίων της Ύδρας από την ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου Καμινίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου