«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

Θα χιονίσει στην Ύδρα;

Παλαιότερη φωτογραφία με την Ύδρα χιονισμένη
Από: κ. Νικόλα Παπαδάκη
"Θα χιονίσει στην Ύδρα; Οι συνθήκες για χιόνι είναι αρκετά καλές αν και στο νησί χιονίζει σπανιότατα. Από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης, εμφανίζεται έστω και λίγο υετός.
Οι θερμοκρασίες των -8 στα 1450 μέτρα αλλά και το -37 στα 5350 μέτρα, εχουν σαν αποτέλεσμα να ρίξουν την θερμοκρασία στους 0 βαθμούς από το απόγευμα και μετά, σταδιακά στα 600 μέτρα και νωρίς το πρωί της Τρίτης στα 380 μέτρα. Έχοντας λίγο υετό αυτές τις ώρες, μπορούμε να πούμε ότι από τα 400 μέτρα και πάνω (Προφήτης Ηλίας) στην Ύδρα θα έχουμε χιονόπτωση αλλά και χιονόστρωση. Επίσης γνωρίζουμε ότι είναι εφικτό να έχουμε χιονόπτωση με θερμοκρασίες αρκετά πιο πάνω από τους 0 βαθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες η διαφορά θερμοκρασίας ανα 100 μέτρα είναι συνήθως στους 0.5 βαθμούς. Η χιονόπτωση στο νησί μπορεί να φθάσει ακόμα και στα 100 μέτρα υψόμετρο (Κιάφα), χωρίς να είναι έκπληξη η χιονόπτωση και στην πόλη της Υδρας με θερμοκρασία εδάφους 2 έως και 2.5. Η δε χιονόστρωση να ξεκινά από τα 250-300 μέτρα. Το -37 στα 5350 πάνω από την Υδρα είναι μια σπάνια αλλά πολύ καλή υποστηρικτική θερμοκρασία για χιόνι. Αν η θερμοκρασία στα 1450 έπεφτε στο -9 με -10, ο υετός ήταν καλύτερος, θα μπορούσαμε να έχουμε εν νέο 87.
Όλα τα παραπάνω στην θεωρία βέβαια, μιας και έχουμε και μικρή ασυμφωνία των μοντέλων στις θερμοκρασίες των ανωτέρων στρωμάτων, μια μικρή διαφορά που όμως είναι πολύ σημαντική. Ένας άλλος παράγων είναι και η διεύθυνση των ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και αυτός καθοριστικός για τα επερχόμενα. Ο καιρός θα μιλήσει. Μπορεί να ακυρώσει όλα τα παραπάνω, μπορεί και να τα ενισχύσει. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην ενδοχώρα στους 2 βαθμούς, το μεσημέρι της Τρίτης η μέγιστη στους 5 με 6.
Αλλαγή σκηνικού την Τετάρτη με άνοδο της θερμοκρασίας, ΝΔ στα 5-6 bf και ριπές έως και 80 km/h απο το μεσημέρι και μετά, θα κοπάσουν σύντομα".
http://www.hydraweather.gr
Οι παραπάνω προγνώσεις είναι προϊόν ερασιτεχνικής προσπάθειας. Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επίσημες προγνώσεις της ΕΜΥ και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για θέματα προστασίας ζωής ή περιουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου