«Ένα κομμάτι βράχος καταμεσής στην θάλασσα, η Ύδρα του πολιτισμού, της ιστορίας, των θρύλων και των μυστηρίων...»

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Διήμερο στην Ύδρα για τον Μίλτο Σαχτούρη (18 και 19 Οκτωβρίου)


Δύο ημέρες στην Ύδρα αφιερωμένες στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100  χρόνια ακριβώς (1919- 2005), οργανώνουν ο Δήμος Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) μαζί με το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο  Αναγνώστης και το εργοτάξιοτεχνηςυδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα για να τιμήσουν τον ποιητή με πολλαπλές εκδηλώσεις.
Σε πρώτη φάση οργανώνεται ένα διήμερο αφιέρωμα στην Ύδρα, στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2019. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ομιλίες για το έργο του ποιητή και την θέση του στην ιστορία της ελληνικής ποιητικής τέχνης αλλά και αναμνήσεις ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή.Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Ύδρα με σκοπό να τιμηθεί παντοιοτρόπως το έργο του υδραίου ποιητή.
Παίρνουν μέρος: Ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, η ποιήτρια και εκπαιδευτικός Βερονίκη Δαλακούρα, ο ποιητής και μεταφραστής Αργύρης Παλούκας, η φιλολογος Λίνα Τσεκούρα, η ποιήτρια Έφη Κατσουρού κ.ά.
Θα προβληθούν δύο ταινίες του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη γυρισμένες σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» είναι του 1992 και η δεύτερη με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών» του 2004, όπου  ο ποιητής, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει την ζωή του, λίγο πριν την οριστική του αναχώρηση.
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα σεμιναρίων της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ύδρας την Παρασκευή το απόγευμα 6μμ και το Σάββατο πρωί 11π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου